Kirjanpitoaineisto – mitä kirjanpitäjälle pitää toimittaa?

Niin helppoa kun kirjanpitoaineiston toimittaminen muovipussissa tai kenkälaatikossa onkin, se ei kuitenkaan tarjoa etua kummallekaan osapuolelle. Asiakas ei ole itse kärryillä onko kaikki tallessa, ja tällöin sekä kirjanpitäjän että asiakkaan aikaa kuluu selvitystyöhön. Se nostaa myös kuluja.

Mitä kaikkea kirjanpitäjälle sitten pitääkään toimittaa? Tässä lista kuukausittaisen kirjanpitoaineiston muistilistaksi.

– Mitä olet kuukauden aikana myynyt? Kopiot myyntilaskuista ja käteiskuiteista, ja mikäli käytössäsi on useita maksutapoja (esimerkiksi verkkokauppiaan Checkout-maksunvälityspalvelu) toimitathan yhteenvedot niistä kaikista.

– Entä mitä kuluja kuukauden aikana on ollut? Toimita laskut ja kuitit sekä käteis- että korttiostoista.

– Tiliote. Tarkista, että jokaisesta tilitapahtumasa löytyy lasku tai kuitti. Noh, pankin palvelumaksu on poikkeus: siitä ei tarvitse olla erillistä tositetta. Tiliote riittää: yritystililtä maksetuista laskuista ei tarvitse tulostaa erikseen maksukuittia.

– Mikäli olet maksanut jotakin henkilökohtaisesti, esim. omalta luottokortiltasi tai PayPal-tililtäsi, toimita myös näistä tositteet.

– Verohallinnon tai ulosottoviraston maksukuitit, mikäli olet sellaisen saanut esim. maksusuunnitelman vuoksi. Samoin mikäli saat kuitin palautuksen käytöstä verovelan suorittamiseksi, toimita se kirjanpitäjällesi.

– Palkkalaskelmat, jos lasket palkat itse. Mikäli palkat lasketaan meillä, ei asiakkaan tarvitse näitä toimitella.

Muutama täsmävinkki:

– Mikäli laskulta ei selkeästi ilmene mitä on ostettu, on hyvä kirjoittaa selite. Esimerkiksi tuotekoodi JK854426 ei kerro kirjanpitäjälle mitään! Myös kokous- tai edustuskuluissa tulee olla selite: miksi on kokoustettu ja kenen kanssa.

– Jos kulu maksetaan maksumuistutuksella tai perintätoimiston kautta, tulee alkuperäinen lasku toimittaa myös.

Järjestä aineisto tiliotteen mukaiseen järjestykseen siten, että laskut ja kuitit ovat mapissa tai siististi pinossa siinä järjestyksessä kun tiliotteellakin. Kuukauden ensimmäinen kulu tulee alimmaksi. Mikäli tilejä on monta, järjestä yksi tiliote kerrallaan. Näin sinun ei tarvitse maksaa kirjanpitäjälle järjestelytyöstä ja pysyt itsekin paremmin kärryillä!

– Toimitathan myös ennakkoverolipun ja verotuspäätökset.

Jos saat Verohallinnolta selvityspyynnön, se kannattaa toimittaa välittömästi kirjanpitäjälle, jotta vastaaminen ei jää viimeiseen päivään.

Käymme käytännön asioita mielellämme läpi. Mikäli jokin on epäselvää, ota yhteyttä niin katsotaan yhdessä sopivat käytännöt!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Website Protected by Spam Master